Капитанът на Астън Вила Стилиян Петров показа, че освен голям футболист е и голям човек. Българинът пропусна последната тренировка на своя отбор, като вместо на терена, отиде в класната стая. Причината: Стан бе специален гост на дискусия с деца от местното училище „Уилсън Стюарт”, която е част от тяхното „обучение за живота”.

Клубът на Петров създаде проект, наречен „Villa Vocations” (в превод: Вила професии), който има за цел да подготви учениците за самостоятелен живот, след като напуснат училище.

Проектът включва 36 ученици с физически увреждания на възраст между 16 и 19 години, които прекарват 4 дни от седмицата, учейки по специална програма.

Шест от тях имаха шанса да разговарят с капитана на Вила за места, които той е посетил и места, на които те биха искали да отидат. Стилиян бе видимо много щастлив от възможността да сподели преживяванията си с децата. След това, българският национал им помогна да планират своите пътувания в чужбина. Накрая Петров участва и в направата на картички от децата по случай Коледа. Самите деца зарадваха капитана на Вила със специално направена картичка за него.

Със съвместната работа, клубът и училището са успели да осигурят 300 хиляди паунда от Футболната Фундация. Това ще обезпечи назначението на нови 4 учители и 7 асистенти.

Ученици от специализираното учебно заведение редовно посещават „Вила Парк”, където учат в класните стаи на Академията на клуба, а освен това работят заедно с хора от клуба.

Ето, какво заяви Стилиян Петров след прекарания ден с децата: „Това е страхотен проект и съм много щастлив, че участваме в нещо такова. Футболен клуб Астън Вила участва в много добри каузи и съм доволен, че играя за отбор, който наистина помага. Надявам се, че играчите могат да донесат нещо позитивно за тези деца. Страхотно е да споделяш с тях. Тези деца имат мечти и искат да ги преследват. Щастлив съм за тях, защото днес те са щастливи. Те се научиха да се справят сами с някои неща и да имат увереност в живота, това е хубаво”.

Учителят на децата господин Хюз призна, че участието на Стилиян е било много мотивиращо за учениците: „Стилиян бе фантастичен с децата, чувстваше се много комфортно с тях и им отговори на всички въпроси. Наистина е много мотивиращо за тях. Астън Вила е страхотно място. Децата обичат да идват тук и да работят в класните стаи”.

„Но те имат истинска полза от това да излизат навън и да използват нещата, които са научили тук. Мисля, че всичко във Вила е мотивиращо. Идването на капитана на Вила при нас показва, колко отдаден на проекта е клуба. Астън Вила трябва да бъде поздравен за това, което правят за местната общественост”, допълни учителят.