Спортният директор на Барселона Матеу Алемани ще напусне клуба по собствено желание след края на сезона, съобщиха каталунците на официалния си сайт. Оттам посочиха като причина за решението на техния ръководител желанието му да предприеме нов проект. Въпреки предстоящата му раздяла с Барса той ще продължи да работи върху лятната трансферна селекция на “блаугранас”.

“Спортният директор на Барселона Матеу Алемани ще приключи своя престой в клуба на 30 юни, за да започне нов професионален проект. Въпреки че договорът му е до 2024 година, Матеу Алемани информира президента на Барселона Жоан Лапорта за намерението си да поеме по нов кариерен път, но междувременно увери, че ще довърши работата си върху трансферния пазар на клуба. Следователно, въпреки че формално ще напусне клуба на 1 юли, благодарение на неофициално споразумение Матеу Алемани пое ангажимента да довърши работата по трансферите на първия състав през това лято, дори и това да се случи в последните мигове на трансферния прозорец

Включването на Матеу Алемани в структурата на първия отбор след победата на Жоан Лапорта на президентските избори позволи на Барселона да осъществи операции, които изглеждаха невъзможни, и да осигури на треньора конкурентоспособен състав в рамките на продължаващите финансови проблеми. Президентът Лапорта прие това напускане заради ангажимента на Матеу да работи върху трансферния пазар до самия край и да е на разположение на клуба, когато това е необходимо. Барселона скоро ще обяви промените в ръководството си, щом напускането на Матеу Алемани стане факт”, се казва в клубното изявление.

Алемани, който има опит и като шеф в Майорка и Валенсия, се присъедини към Барселона през пролетта на 2021 година. Според Фабрицио Романо сред най-конкретните опции за негов следващ клуб е Астън Вила. Отборът от Висшата лига вече е отправил официално предложение към 60-годишния ръководител, като идеята е той да работи заедно с клубния мениджър Унай Емери.