Английският шампион Манчестър Сити постигна убедителна победа с резултат 4:1 срещу Астън Вила на своя стадион „Етихад“ в среща от 31-ия кръг на английската Висша лига. Родри откри резултата в 11-ата, но Джон Дуран изравни в 20-ата минута. След това обаче настъпи моментът на Фил Фодън, който заби хеттрик (45+1’, 62’ и 69’), с който бе оформен и крайния резултат.

Снимки: Gulliver/GettyImages
86 снимки

Като цяло „гражданите“ владееха инициативата през по-голямата част от двубоя, макар че бирмингамци се бориха и имаха своите възможности, които обаче футболистите на Унай Емери пропиляха доста лековато. Мениджърът на шампионите Хосеп Гуардиола дори даде почивка на Ерлинг Халанд и Кевин Де Бройне, които бяха на пейката, но не се появиха в игра. В началото на декември Астън Вила се наложи с 1:0 над Ман Сити в двубой, в който тотално надигра състава на Пеп Гуардиола. Това обаче бе и последната загуба на „гражданите“, които записаха серия от 23 срещи без поражение след мача на „Вила Парк“. Отборът от Бирмингам пък записа 14-а поредна загуба на „Етихад“.

С този успех Ман Сити, който бе първи за шампоните над тим от Топ 5 през този сезон, се върна към победите след нулевото равенство в дербито срещу Арсенал през изминалия уикенд и събра 67 точки, колкото има и Ливърпул, но остава на третото място, като изостава с една от лидера Арсенал, който по-рано победи Лутън Таун с 2:0. Астън Вила пък остава на четвъртата позиция с 59 пункта и има аванс от два пред петия Тотнъм, който обаче е с мач по-малко в битката за Шампионска лига. В следващия кръг „небесно-сините“ гостуват на Кристъл Палас, докато Вила приема Брентфорд.

Мениджърът на Манчестър Сити – Хосеп Гуардиола, бе предприел четири промени в титулярния състав в сравнение с дербито срещу Арсенал (0:0). На пейката бяха оставени Ерлинг Халанд, Кевин Де Бройне и Джон Стоунс, докато Нейтън Аке бе контузен. На вратата стартира Щефан Ортега при липсата на Едерсон, а пред него в защита действаха Рико Люис, капитанът Рубен Диаш, Мануел Аканджи и Йошко Гвардиол. В средата на терена бе Бернардо Силва, който бе преместен до Родри, а по крилата стартираха Жереми Доку и бившият футболист на Астън Вила Джак Грийлиш, за когото това бе първи мач като титуляр през 2024-а година. Фил Фодън пък действаше зад гърба на Хулиан Алварес, който водеше атаката.

Мениджърът на Астън Вила Унай Емери трябваше да прави промяна на вратата в последния момент, след като титулярният вратар Емилиано Мартинес се почувства зле на загрявката, а мястото му зае Робин Олсен. Защитата бе оформена от Люка Дин, Клеман Лангле, Диего Карлос и Езри Конса. В средата на терена оперираха капитана Дъглас Луис и Тим Ироегбунам. По крилата Емери даде шанс на Нисоло Дзаниоло и Муса Диаби. В отсъствието на Оли Уоткинс в предни позиции започна Джон Дуран, а зад него действаше Морган Роджърс.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Фил Фодън

източник: Sofascore.com


Домакините стартираха по-добре и още преди да е изтекла и втората минута имаха шанс за попадение. Джак Грийлиш получи на левия фланг, влезе навътре и много добре изведе Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който стреля в близкия ъгъл, но от външната страна на мрежата.

Натискът на Сити продължи и в десетата минута Родри стреля по тревата пред границата на наказателното поле, но Робин Олсен плонжира и улови.

Само минута по-късно обаче „гражданите“ откриха резултата. Фил Фодън комбинира с Жереми Доку на десния фланг, а белгиецът центрира ниско на първа греда. Там никой от състава на гостите не проследи движението на Родри, който засече отлично топката и отбеляза в близкия ъгъл за 1:0.

Астън Вила обаче бързо погледна в предни позиции и изравни в 20-ата минута. Клеман Лангле отне топката от Алварес в наказателното си поле и стартира контраатака за бирмингамци. Николо Дзаниоло комбинира с Морган Роджърс в центъра, който напредна и намери по левия фланг Джон Дуран. Колумбиецът напредна към наказателното поле и направи отлично двойно с Роджърс, а след това Дуран получи и с нисък удар с левия крак прати топката покрай Щефан Ортега в далечния му ъгъл за 1:1. Попадението беше разгледано със системата ВАР за евентуална засада, каквато обаче нямаше.

В 24-ата минута Ман Сити бе близо до това да си върне преднината. Родри раздаде надясно в наказателното поле за Доку, който центрира с едно докосване. Топката стигна до Грийлиш на други край в наказателното поле, а английският национал опита удар с десния крак от въздуха, като топката тупна на терена и след това премина много близо покрай лявата греда на Олсен в аут.

Ман Сити натисна и в 37-ата минута имаше нов шанс за попадение. Родри намери Алаврес пред наказателното поле, който комбинира с едно докосване за Рико Люис. Младокът върна топката на аржентинеца отдясно в пеналтерията, който стреля, но Олсен се отчете с прекрасна намеса и спаси.

Две минути по-късно Алварес стреля директно от пряк свободен удар на добра позиция пред наказателното поле, но разочароващо и топката премина над вратата в аут.

Манчестър Сити обаче взе нов аванс в ключов момент. В първата минута от добавеното време на първата част Фил Фодън изпълни по страхотен начин пряк свободен удар, като прокара топката между стената, която разкъса благодарение на движението на Николо Дзаниоло, и попадна в долния десен ъгъл на безпомощния Олсен – 2:1.

В петата минута от добавеното време домакините имаха възможност и за трето попадение. Грийлиш получи отляво до наказателното поле и пусна за Бернардо Силва, който почти от аутлинията центрира във вратарското поле, където Алварес бе изпуснат и стреля с глава, но Олсен изби над гледата в корнер.

Три минути след почивката "гражданите" отново натиснаха и Жереми Доку получи отдясно в наказателното поле и стреля силно, но Олсен изби. В следващата атака отново Сити беше пред вратата на съпреника си. Фодън получи топката, обърна се елегантно и изведе в наказателното поле Бернадо, който стреля към вратата, но шведският страж на гостите излезе добре и блокира отлично удара на португалеца.

В 53-ата минута Люис намери Доку отдясно в наказателното поле, който стреля по тревата, но право в ръцете на Олсен.

Две минути след това Вила имаше страхотна възможност да изравни за втори път резултата след хубава контраатака. Дъглас Луис напредна в половината на Ман Сити и подаде за Муса Диаби, който влезе отдясно в наказателното поле и много добре върна за бразилския халф, който стреля точно с десния крак, но Ортега изби над гредата в корнер. След неговото изпълнение пък Дуран бе изпуснат на първа греда и стреля с глава, но отново германският страж на домакините се отчете с хубава намеса.

Ман Сити обаче реши до голяма степен всичко с трети гол в 62-ата минута, когато точен отново бе Фодън. Родри се справи добре с Диаби в половината на Вила, напредна към наказателното поле и успя да подаде между двама за непокрития Фодън. Английският национал моментално нанесе силен удар с левия крак по тревата, който се отби от лявата греда на „замръзналия“ на място Олсен и топката попадна във вратата му – 3:1.

Веднага след гола Унай Емери реагира и пусна в игра Юри Тилеманс и Леон Бейли. В 65-ата минута Доку проби отдясно в наказателното поле и върна топката за връхлитащия Рико Люис, който пое топката с левия крак, а след това шутира силно с десния, но покрай дясната греда на Олсен в аут.

Вечерта обаче определено принадлежеше на Фил Фодън, който оформи хеттрика си в 69-ата минута. Родри комбинира с англичанина пред наказателното поле, който обаче бе спрян от Калъм Чеймбърс. Бранителят на Вила обаче сбърка с подаването си, което бе пресечено именно от Фодън, който след това пое топката и падайки нанесе страхотен удар с левия крак, а кълбото влетя неспасяемо в горния ляв ъгъл на Олсен – 4:1.

След попадението и Пеп Гуардиола посегна към смените, като на терена се появиха Матеус Нунеш, Матео Ковачич и Оскар Боб, който замени бурно аплодирания от публиката Фодън.

В третата минута от добавеното време на двубоя Ман Сити можеше да отбележи и пети гол. Йошко Гвардиол спечели топката в близост до наказателното поле на Вила, влезе в пеналтерията отляво и намери непокрития Серхио Гомес, който стреля с левия крак, но топката се отби от дясната греда на Олсен и излезе в аут.

Това беше и последното положение в срещата, след което домакините се поздравиха с първа победа над отбор от Топ 5 на класирането през този сезон.


FT  | МАНЧЕСТЪР СИТИ – АСТЪН ВИЛА  4:1

1:0 Родри 11'

1:1 Джон Дуран 20'

2:1 Фил Фодън 45+1'

3:1 Фил Фодън 62'

4:1 Фил Фодън 69'

Висша лига, 31-и кръг

Главен съдия: Дарън Ингланд, Англия

Стадион: „Етихад“, Манчестър, Англия


Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-2-3-1): 18. Щефан Ортега – 82. Рико Люис, 3. Рубен Диаш (к), 25. Мануел Аканджи, 24. Йошко Гвардиол – 16. Родри ⚽, 20. Бернардо Силва – 11. Жереми Доку, 47. Фил Фодън ⚽⚽⚽, 10. Джак Грийлиш ж.к. – 19. Хулиан Алварес

Резерви: 33. Скот Карсън (вр), 5. Джон Стоунс, 27. Матеус Нунеш, 17. Кевин Де Бройне, 52. Оскар Боб, 8. Матео Ковачич, 76. Махамаду Сусохо, 21. Серхио Гомес, 9. Ерлинг Халанд

Мениджър: Хосеп Гуардиола

АСТЪН ВИЛА (4-4-2): 25. Робин Олсен – 12. Люка Дин, 17. Клеман Лангле, 3. Диего Карлос, 4. Езри Конса – 27. Морган Роджърс, 6. Дългас Луис (к) ж.к., 47. Тим Ироегбунам, 22. Николо Дзаниоло – 24. Джон Дуран ⚽, 19. Муса Диаби

Резерви: 25. Робин Олсен (вр), 18. Джо Гаучи (вр), 15. Алекс Морено, 14. Пау Торес, 16. Калъм Чеймбърс, 29. Кейн Кеслър Хейдън, 31. Лено Бейли, 8. Юри Тилеманс, 71. Омари Келиман

Мениджър: Унай Емери