Английският вицешампион Ливърпул поднови ангажиментите си в шампионата с победа. Мърсисайдци надделяха срещу Астън Вила с 3:1 в Бирмингам в предпоследния мач от програмата на Боксинг дей.

Мохамед Салах откри в петата минута, а Върджил ван Дайк удвои в 37-ата. През втората част играчите на Унай Емери излязоха много мотивирани и заслужено стигнаха до гол. Точен бе Оли Уоткинс. Младокът Стефан Байчетич обаче подпечата „червения“ успех в 81-ата минута. С победата тимът на Юрген Клоп събра 25 точки на шесто място, а бирмингамци остават 12-и с 18 пункта.

Gulliver/GettyImages
38 снимки


Първият изстрел в срещата дойде в първата минута и бе по посока вратата на гостите, но нямаше затруднения за Алисон. В ответната атака Нунес пропусна успоредно подаване от фланга, а в този миг Мингс се сблъска с Олсен на метри от голлинията.

След няколкоминутната пауза, в която английският защитник получаваше помощ, мърсисайдци откриха. Отбита от корнер топка попадна в Трент, а той с фамозно вертикално подаване намери колегата си от лявата страна на защитата Анди Робъртсън. Шотландецът с едно докосване намери Салах, който от няколко метра трудно можеше да сбърка за 0:1.

Бирмингамци можеха бързо да върнат гола, като Уоткинс бе изведен очи в очи с Алисон, но стреля в обсега на бразилеца. Впоследствие се оказа, че нападателят е бил и в нередовна позиция. Домакините имаха още един шанс в 14-ата минута, когато ниско центриране от фланга, след лек рикошет намери Бейли, но бившият играч на Байер Леверкузен не успя да намери добре топката. Вила продължи с атаките - удар с глава на Уоткинс от близко разстояние попадна право в ръцете на Алисон.

След точно 20 минути игра Жоел Матип прати топката за втори път в мрежата на Олсен, но бе в положение на засада.

Нунес успя да се измъкне от отбраната на домакините в 25-ата минута и да стреля с глава, но доста неумело и в аут. Останаха и съмнения за засада на уругваеца. Само две минути по-късно действията на терена се изостриха внезапно. Първо Люка Дин имаше претенции за дузпа срещу себе си, а при последвалата контра на Ливърпул недобро изчистване на Конса даде шанс на Нунес да остане сам срещу Олсен. Уругваецът реши да стреля от въздуха, но опитът му не сполучи, попадайки в тялото на шведския вратар.

Осем минути преди края на полувремето Ливърпул отново вкара, и отново ъглов удар бе в помощ на "червените". След едно изпълнение на корнер топката малко случайно се озова у Салах, който намери непокрития Ван Дайк, а нидерландският бранител с по-слабия си ляв крак прати кълбото в мрежата на домакините за 0:2.

Със самото начало на втората част Оли Уоткинс бе намерен зад отбраната на гостите. Нападателят прати топката във вратата на Алисон, но бе маркирана засада и следователно голът не бе потвърден.

Изстрел на Буендиа пък за малко не намери мърсисайдската врата. Около минутка по-късно Салах сам сътвори бърза атака и излезе на стрелкова позиция, но ен успя да преодолее Олсен.

Малко по-малко от четвърт час след началото на второто полувреме Дъглас Луиз "качи" топката на главата на Уоткинс, който този път не бе в нередовна позиция и намали резултата.

В 75-ата минута Нунес пое добре хубаво подаване от собствената половина, надбяга Конса и когато остана на чиста позиция за стрелба, не успя да намери рамката на вратата.

Девет минути преди края младокът Стефан Байчетич уби интригата в двубоя. Той се възползва от спасяване на Олсен срещу Нунес, излъга шведския вратар и на полупразната врата стреля така, че защитниците на домакините да не успеят да избият - 1:3.


FT / Астън Вила - Ливърпул 1:3

0:1 Мохамед Салах 5`

0:2 Върджил ван Дайк 37`

1:2 Оли Уоткинс 59`

1:3 Стефан Байчетич 81`

 

Астън Вила: Робин Олсен, Ашли Йънг, Езри Конса, Тайрън Мингс, Люка Дин, Джон МакГин, Бубакар Камара, Дъглас Луис, Лион Бейли, Емилиано Буендиа, Оли Уоткинс

Мениджър: Унай Емери

Ливърпул: Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд, Върджил ван Дайк, Жоел Матип, Анди Робъртсън, Тиаго Алкантара, Фабиньо, Джордан Хендерсън, Мохамед Салах, Дарвин Нунес, Алекс Окслейд-Чембърлейн

Мениджър: Юрген Клоп