Нападателят на Ливърпул Дарвин Нуньес и полузащитникът на Уест Хям Юнайтед Томас Соучек през уикенда вкараха два решаващи гола в добавеното време на мачовете на своите тимове съответно срещу Нотингам Форест и Евертън.

В историята на Висшата Лига често се споменава „Фърги тайм“ като пример за успешно представяне в края на мачовете. Но какво всъщност показват фактите? Кой е властелинът на този период от двубоите?

Според Opta отборът, реализирал най-много голове в добавеното време всъщност е Ливърпул с 44. Доста зад тях всъщност са двата отбора от Северен Лондон – Арсенал и Тотнъм имат по 32. Едва тогава идва Манчестър Ю със своите общо 30 попадения след 90-а минута.

Интересното е, че голът на Дарвин Нуньес е негов трети за мърсисайдци този сезон в добавеното време на мачовете. Уругвайския централен нападател на Ливърпул вкара при гостуването на Нюкасъл, а Харви Елиът се разписа срещу Кристъл палас на 9 декември.

Ако обърнем внимание на головете през сезоните в историята на ВЛ, то тогава настоящото първенство вече изравнява сезон 2002-2003, когато паднаха 22 подобни попадения. По-напред в класацията са само 2007-2008 с 25 и 21-22 с 26. Според повечето анализи дължината на добавеното време, което се дава, заради използването на ВАР, всъщност ще увеличи подобни голове и в бъдеще.

И ако при вкараните голове може лесно да предвидим, че най-силните тимове ще имат своето място в челото на класациите, доста по-интересно ще е какво ни показва подреждането за допуснатите след 90-а минута. Загубата на Тотнъм срещу Уулвърхямптън на 11 ноември бе 27-ми случай, в който „шпорите“ губят мач толкова късно. Веднага след тях са Астън Вила с 24 двубоя и Евертън с 21, следвани от Фулъм и Уест Хям Юнайтед с по 20.