Отборът на Манчестър Юнайтед постигна знаменит обрат в дербито на Боксинг дей срещу Астън Вила. „Червените дяволи” се наложиха с 3:2 на своя „Олд Трафорд”, след като на почивката имаха пасив от два гола.

Възпитаниците на Унай Емери поведоха в резултата с 2:0 след попадения на Джон Макгин и Леандер Дендонкер, но с голове на Алехандро Гарначо, който вкара два, и Расмус Хойлунд, който се разписа за първи път във Висшата лига, „червените дяволи” стигнаха до крайния успех.

Успехът изкачи тима на Ерик Тен Хаг на шесто място във временното подреждане, докато отборът на Астън Вила остана на трета позиция и пропусна възможността да изпревари Арсенал и да се изравни по точки с лидера Ливърпул, който по-рано победи Бърнли с 2:0 като гост.

Gulliver/GettyImages
67 снимки

Гостите от Бирмингам започнаха доста агресивно двубоя на „Олд Трафорд” и още в първите минути се опитаха да наложат своя стил на игра. Футболистите на Унай Емери стигнаха до няколко разбърквания пред вратата на Андре Онана и един корнер, които обаче не донесоха опасност за вратаря на домакините.

Първата добра възможност за „червените дяволи” се разкри пред Кристиан Ериксен. Датчанинът бе оставен непокрит около границата на наказателното поле и стреля силно, но топката попадна право в ръцете на Емилиано Мартинес.

Футболистите на Астън Вила продължиха да бъдат по-активните на терена, докато тези на Манчестър Юнайтед предпочетоха да приемат играта в своята половина и да действат предимно на контраатака.

Натискът на бирмингамци даде резултат в 21-ата минута, когато Бруно Фернадеш извърши глупав фал, изритвайки противников футболист в гърдите край тъчлинията дълбоко в половината на домакините.

Зад топката застана капитанът на гостите Джон Макгин, който центрира пред Андре Онана, топката премина през купа от играчи без да бъде докосната от никого и влетя в мрежата за 1:0. Футболистите на Юнайтед имаха претенции към главния рефер, тъй като при центрирането на Макгин, зад Онана се намираше Леон Бейли. Той обаче веднага се изтегли, показвайки че няма никакви намерения да играе с топката.

Само пет минути по-късно Вила нанесе втори удар и отново след изпълнение на статично положение. След центриране от корнер, топката бе пратена към далечната греда, където Ленгле бе оставен абсолютно сам и успя да отиграе с глава, пращайки коженото кълбо на крак на Дендонкер, който от два метра подложи крак и не сгреши.

Едва в 31-ата минута „червените дяволи” създадоха нещо интересно пред вратата на гостите от Бирмингам. След добра атака топката стигна до Маркъс Рашгорд пред наказателното поле, който стреля през краката на бранител, но Мартинес плонжира и спаси иначе точния удар. Четири минути по-късно, отново Рашфорд имаше възможност да стреля силно по диагонала, но отново вратарят на гостите бе на мястото си и спаси.

Малко преди почивката Рашфорд получи отляво и преодоля с лекота Езри Конса, след което стреля силно по диагонала, но ударът му не се получи и топката излезе встрани от вратата.

Втората част започна малко по-добре за домакините. Три минути след подновяването на играта, след отлична контраатака на футболистите на Ерик Тен Хаг, Гарначо бе изведен зад отбраната на Астън Вила, преодоля с лекота Емилиано Мартинес и парти топката в мрежата, но след преглед на ситуацията с ВАР, голът не бе зачетен. Технологията показа, че Гарначо в бил в положение на засада.  

Гарначо все пак успя да се разпише и този път голът му да бъде зачетен. Това се случи в 58-ата минута след грешка на гостите при изнасянето на топката. Маркъс Рашфорд получи отляво, напредна много добре по фланга и пусна пас, успореден на голлинията. Алехандро Гарначо се оказа на правилната позиция и стреля  с едно докосване, пращайки топката до левия страничен стълб.  

Голът тотално стъписа играчите на Унай Емери, които започнаха да правят наивни грешки в отбрана и най-вече при изнасянето на топката.

Алехандро Гарначо наказа за втори път своя сънародник Емилиано Мартинес в 71-ата минута, за да направи 2:2. Осем минути преди края на редовното време, след центриране от корнер Джон Макгин не успя да играе добре с топката, която с отби от бедрото му и попадна прави в Расмус Хойлунд, който с удар от въздуха я прати в гредата, а след това и в мрежата на гостите за крайното 3:2. Това бе първо попадение за нападателя във Висшата лига.

FT МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – АСТЪН ВИЛА 3:2

0:1 Макгин 21', 0:2 Дендонкер 26', 1:2 Гарначо 58', 2:2 Гарначо 71', 3:2 Хойлунд 82'

Манчестър Юнайтед: Онана, Уан-Бисака, Варан, Еванс, , Ериксен, Фернандеш, Далот, Мейну Гарначо, Рашфорд, Хойлунд,

Мениджър: Ерик Тен Хаг

Астън Вила: Мартинес, Конса, Карлош, Лангле, Дин, Дендонкер, Бейли, Дъглас Луис, Макгин, Рамзи, Уоткинс

Мениджър: Унай Емери