Челси и Астън Вила не успяха да си отбележат гол и завършиха наравно при резултат 0:0 в среща от четвъртия кръг на турнира ФА Къп. И двата тима създадоха куп положения за попадение, особено през първото полувреме, когато "сините" доминираха и имаха сериозно предимство, но пропуснаха доста изгодни ситуации, докато гол за бирмингамци беше правилно отменен от системата ВАР. През второто полувреме гостите поизравниха играта, но също пропуснаха своите възможности за попадение.

Снимки: Gulliver/GettyImages
46 снимки

По този начин двата отбора ще трябва да преиграят сблъсъка помежду си за ФА Къп след около десет дни, но на “Вила Парк” в Бирмингам.


Срещата стартира с опит за натиск на Челси, който се настани в половината на своя съперник, но до удар към вратата на Емилиано Мартинес не се стигна.

Първата реална голова ситуация дойде в 11-ата минута и бе на сметката на Астън Вила. Тогава капитанът Джон МакГин изигра хитро свободен удар, като подаде късо за непокрития Алекс Морено отляво в наказателното поле, който центрира към далечната грида, където Юри Тилеманс беше изпуснат от Конър Галахър, който се подхлъзна, и стреля с глава, но вратарят Джордже Петрович изби над гредата в ъглов удар.

Гостите изпълниха късо и последвалия корнер, при който МакГин комбинира с Муса Диаби, който стреля пред наказателното поле. Получи се рикошет в Алфи Гилхрист, след което топката попадна в Дъглас Луис, а бразилецът на празна врата бутна кълбото за 0:1 в 12-ата минута. Попадението обаче беше прегледано от системата ВАР за евентуална игра с ръка на Луис, каквато имаше, и голът беше отменен.

Челси обаче натисна веднага след това и в 16-ата минута бе близо до откриването на резултата. Енцо Фернандес получи на тъча отляво и видя Коул Палмър във вътрешността. Англичанинът овладя и запази топката добре от Морено, след което се обърна и предостави кълбото на Нони Мадуеке отдясно в наказателното поле, който стреля, но Мартинес спаси с крак. Две минути по-късно Палмър също нанесе изстрел пред пеналтерията, който бе точен, но право в ръцете на аржентинския страж на гостите.

"Сините" определено играеха по-добре и в 19-ата минута принудиха Вила да сбърка в защита, което като по чудо не доведе до гол. Клеман Лангле бе притиснат и опита да върне за своя вратар, но подаването му бе пресечено от Палмър в наказателното поле, който обаче останал сам срещу Мартинес стреля право в тялото му.

Темпото продължи да бъде вихрено и след половин час игра домакините пропуснаха нова страхотна възможност. Рахийм Стърлинг отлично изведе Палмър отляво в наказателното поле. Последва центриране по земя към първа греда за Мадуеке, който засече от няколко метра, но отново Мартинес спаси.

Челси притискаше сериозно Астън Вила в тяхната половина, а в първата минута от добавеното време домакините имаха нова възможност. Мадуеке задържа добре отдясно в наказателното поле и предостави кълбото на Стърлинг, който центрира към втора греда, където Бенао Бадиашил стреля с глава, но Мартинес улови.

Бирмингамци пък най-сетне погледнаха към вратата на Петрович в последните секунди на частта, когато МакГин раздаде на десния фланг за Диаби, който центрира ниско в наказателното поле и там Тилеманс стреля от движение с дсния крак, но над вратата на лондончани.

Две минути след почивката Галахър проби отляво в наказателното поле и опита да центрира, като се получи рикошет в играч на Вила и топката стигна до Палмър, който стреля от въздуха с левия крак, но покрай дясната греда на Мартинес. В ответната атака гостите организираха добра атака, при която Оли Уоткинс напредна в половината на Челси, влезе в пеналтерията и подаде наляво за Диаби, който стреля в близкия ъгъл, но без особени проблеми за Петрович. 

Бирмингамци постепенно на свой ред натиснаха съперника си и започваха да създават ситуации за попадение. В 57-ата минута Луис стреля пред наказателното поле, но Петрович успя да улови.

В 68-ата минута обаче Челси пропусна нов отличен шанс след нова грешка в защитата на Вила. Тогава Мартинес не успя да отиграе добре топката и я прати право в Палмър, който обаче впоследствие не успя да я уцели, за да нанесе качествен удар и вратарят улови.

"Виланите" отговориха в 73-ата минута с опасен удар на Уоткинс в наказателното поле, който бе избит от Петрович. Само минута по-късно гостите организираха контраатака, при която Уоткинс се пребори за топката на центъра и видя непокрития Мати Кеш на десния фланг. Полският национал напредна на скорост, влезе в наказателното поле, нагласи си топката на левия крак и стреля, но отново сръбският страж на "сините" се намеси решително и изби отлично в корнер.

Седем минути преди края на редовното време Астън Вила можеше сам да си изпати, след като Бубакар Камара не беше съсредоточен и опита да върне топката на Мартинес, но го направи твърде слабо. Това позволи на Галахър да отнеме топката, но точно пред неговия поглед аржентинският вратар излезе на дъгата пред наказателното поле и изби.

В 86-ата минута ситуацията се пренесе пред другата врата, където МакГин центрира от корнер, Петрович изби, но къбото попадна на крака на Езри Конса, който стреля с десния крак, но покрай лявата греда на "синия" вратар.

До края гостите от Бирмингам бяха по-настоятелни в търсене на попадението, което обаче така и не падна. По този начин двата тима ще се наложи да преиграят двубоя на "Вила Парк" след около десетина дни.

Челси Астън Вила

източник: Sofascore.com


FT  | ЧЕЛСИ – АСТЪН ВИЛА  0:0

Отменен гол: Дъглас Луис (Астън Вила) 12'

ФА Къп, 4-и кръг

Главен съдия: Робърт Джоунс, Англия

Стадион: „Стамфорд Бридж“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (4-2-3-1): 28. Джордже Петрович – 42. Алфи Гилхрист, 2. Аксел Дисаси, 6. Тиаго Силва ж.к., 5. Беноа Бадиашил – 25. Мойсес Кайседо, 8. Енцо Фернандес – 11. Нони Мадуеке, 23. Конър Галахър (к), 7. Рахийм Стърлинг – 20. Коул Палмър

Резерви: 47. Лукас Бергстрьом (вр), 51. Дилан Уилямс, 21. Бен Чилуел, 17. Карни Чуквуемека, 10. Михайло Мудрик, 54. Лео Касълдайн, 19. Армандо Броя, 36. Дейвид Уошингтън

Мениджър: Маурисио Почетино

АСТЪН ВИЛА (4-4-1-1): 1. Емилиано Мартинес – 15. Алекс Морено, 17. Клеман Лангле, 4. Езри Конса, 2. Мати Кеш – 7. Джон МакГин (к), 44. Бубакар Камара, 6. Дъглас Луис, 19. Муса Диаби – 8. Юри Тилеманс ж.к. – 11. Оли Уоткинс

Резерви: 25. Робин Олсен (вр), 64. Джеймс Райт (вр), 3. Диего Карлос, 16. Калъм Чеймбърс, 69. Финли Мънроу, 22. Николо Дзаниоло, 31. Леон Бейли, 47. Тим Ироегбунам, 71. Омари Келиман

Мениджър: Унай Емери