Отборът на Астън Вила започна 2023 година успешно, постигайки изненадваща победа с 2:0 като гост на Тотнъм в двубоя помежду им от 38-ия кръг на Висшаата лига. Емилиано Буендия (50’) и Дъглас Луис (73’) бяха точни за бирмингамци, които са спечелили три от четирите си шампионатни мача, откакто Унай Емери ги пое в началото на ноември. Това е едва трета тяхна победа в последните им 24 срещи с този съперник.

Преди началото на мача двата отбора отдадоха почит към починалата бразилска легенда Пеле. В 9-ата минута Уоткинс нахлу в наказателното поле и стреля, но го направи неточно. В 13-ата Мат Дохърти също отправи удар, но той беше блокиран за корнер.

24 снимки

Спокойното темпо на игра се задържа, а междувременно тримата бранители на Тотнъм набързо си изкараха жълти картони. Чак в 40-ата минута "шпорите" създадоха голово положение, при което Кейн стреля с глава, но Ашли Йънг също игра с глава и не позволи на топката да премине голлинията. Малко преди почивката Буендия пробва далечен шут, който не намери целта.

Втората част започна чудесно за "виланите". В 50-ата минута Луис стреля от дистанция, а Лорис не се намеси достатъчно добре и от това се възползва Уоткинс, който подаде топката на Буендия, а аржентинецът даде аванс на своя тим с удара си. В 57-ата минута Иван Перишич имаше добра възможност да изравни, но прати топката над вратата. 

В 68-ата минута Кейн успя да нанесе изстрел, който обаче се оказа доста разочароващ. Пет минути по-късно именно нападателят загуби топката в своята половина, а Джон Макгин със страхотен пас намери в наказателното поле Луис, който удвои преднината на гостите.

В 79-ата минута той се опита отново да се разпише, но този път Лорис улови топката. В оставащото време резервата Калъм Чеймбърс и Уоткинс пропуснаха да направят победата още по-убедителна.