Астън Вила спечели по изключително драматичен начин гостуването си на Лутън Таун с 3:2 в зрелищен двубой от 27-ия кръг на английската Висша лига. Бирмингамци поведоха с два чисти на Оли Уоткинс в 24-ата и 38-ата минута през първата част, но „шапкарите“ изравниха след почивката, когато в рамките на шест минути се разписаха Таит Чонг (66’) и Карлтън Морис (72’). В 89-ата минута обаче Люка Дин отбеляза с глава за крайното 2:3.

Гостите изиграха страхотно първо полувреме, в което вкара два гола и пропусна още няколко чисти голови положения. Още в самото начало футболистите от Бирмингам имаха няколко добри шанса, а в 14-ата минута бе първият много сериозен. Джейкъб Рамзи нанесе страхотен удар от границата на наказателното поле, но Томас Камински реагира превъзходно и попречи на топката да влезе в мрежата. В 23-ата минута Оли Уоткинс се озова очи в очи с вратаря и стреля, но Камински отново внимаваше и успя да се справи и да избие в корнер.

Минута по-късно резултатът беше открит. Оли Уоткинс засече центрирането от ъглов удар на Леон Бейли и вкара топката в мрежата за 0:1.

Само няколко минути по-късно Унай Емери бе принуден да направи придудителна смяна, след като Джейкъб Рамзи получи контузия, а на неговото място влезе Морган Роджърс. В 32-ата минута Клеман Ленгле пропусна добра възможност, след като стреля с глава, но липсваше точност. След още 3 минути игра Оли Уоткинс нанесе хубав удар, но уцели левия стълб на вратата.

В 38-ата минута Уоткинс все пак вкара топката в мрежта на Лутън за втори път, но първоначално бе маркирана засада. След прегледа с ВАР стана ясно, че позицията е редовна, а голът бе зачетен.

Снимки: Gulliver/GettyImages
96 снимки

Минута преди почивката Морган Роджръс стреля от границата на наказателното поле, но Камински отново спаси.

Второто полувреме бе коренно различно от първото, след като домакините от Лутън се взеха в ръце и успяха да отбележат два гола, а и да пропуснат още няколко чудесни възможности.

В 66-ата минута Рийс Бърк стреля, но Емилиано Мартинес успя да се справи и да избие в ъглов удар. След неговото изпълнение се получи невъобразимо меле в наказателното поле, при което домакините стреляха общо 3 пъти, като последно Тахит Чонг мушна топката в мрежата на гостите.

Този гол даде допълнителен импус в играта на Лутън и в 72-ата минута домакините изравниха. След центриране на Алфи Даути от пряк свободен удар, Карлтън Морис стигна до топката на втора греда и я вкара в мрежата за 2:2.

Въпреки, че по подразбиране футболистите на Астън Вила трябваше да атакуват, домакините имаха няколко добри възможности. Само няколко минути след изравнителния гол Унай Емери направи 4 смени на куп.

В 89-ата минута двама от резервите комбинираха, за да се стигне до третия гол на Вила.Муса Диаби центрира на втора греда и Люка Дин с глава отбеляза в близкия на Камински ъгъл за крайното 2:3.

По този начин Астън Вила събра 55 точки и остава на четвъртата позиция, като има пет аванс пред Тотнъм в битката за Шампионската лига, който обаче е с мач по-малко. Лутън остава в опасната зона, на 18-ата позици, с 20 пункта, с четири по-малко от17-ия Нотингам Форест.