Отборът на Манчестър Сити триумфира за шести път в турнира за Купата на Лигата. Третият пореден трофей от тази надпревара за Хосеп Гуардиола и „гражданите” дойде, след като Сити надви с 2:1 във финалната среща коравия тим на Астън Вила на митичния стадион „Уембли”. Така Манчестър Сити със своите седем купи във витрината наближава до Ливърпул, който е водач с осем. Сущо така Хосеп Гуардиола вече има 29 броя големи трофеи в кариерата си, след като изравни Валерий Лобановски и е на четири зад Мирча Луческу. Той прави тези купи за 40 години, докато испанецът ги е спечелил само за 11 години.

Иначе, Ман Сити водеше с два гола разлика в Северен Лондон до 30-ата минута, след като първо Серхио Агуеро в 20-ата, а десет по-късно Родри дадоха комфортен аванс на тима от „Етихад”. В 41-ата минута обаче новият нападател на „виланите” Мбвана Самата засече топката с глава и намали разликата.

Въпреки голът пасив Астън Вила не успя през втората част да натисне както е нужно Манчестър Сити, който контролира топката стабилно. Все пак Бьорн Енгелс в 85-ата нацели гредата на вратата на Клаудио Браво, но това бе най-сериозното пред вратата на Сити.

На трибуните на "Уембли" бе и легендарният български полузащитник - Стилиян Петров, който е на лондонската арена по покана на бившия си клуб - Астън Вила.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U P T H E V I L L A 💪🏼💜💙⚽️ #UTV #avfc #carabaocupfinal #carabaocup2020

A post shared by Stiliyan Petrov (@stanpetrov19) on


Срещата на „Уембли” е с начален час 18,30 и ще може да я наблюдавате на живо по DIEMA SPORT 2, както и на онлайн-платформата PLAY DIEMA XTRA. Сайтът Gong.bg ще следи всичко от Северен Лондон на живо за вас с текст и видеосъдържание.


Мениджърът на Вила Дийн Смит прави три ротации в отбора си за разлика от мача срещу Саутхемптън. Пепе Рейна, Езри Конса и Кортну Хаус отстъпват местата си на Ориан Ниланд, Тайрън Мингс и Бьорн Енгелс.

Пеп Гуардиола прави осем промени за финала след мача през седмицата в ШЛ срещу Реал Мадрид. Клаудио Браво заменя Едерсон на вратата, а единствените „оцелели” от „Бернабеу” са Уокър, Илкай Гюндоган и Родри.

След три минути игра Астън Вила стигна до първия шанс в срещата. Топката бе центрирана отляво към Ел Гази, който я отигра с глава, но топката прелетя над напречната греда на Браво. Манчестър Сити наложи сериозен натиск срещу Астън Вила, а отбраната на "виланите" се пропука след 17 минути игра. Родри Ернандес даде топката вдясно за Фил Фоудън, който с глава върна за Агуеро. Аржентинският нападател стреля с десния крак, топката рикошира в крака на Тайрън Мингс, след което влетя във вратата на Ниланд - 1:0.

В 23-ата минута бирмингамци създадоха постепенна атака, а Анвар Ел Гази стреля с десния крак, но право в ръцете на Клаудио Браво. В 26-ата минута пас "по учебик" на Де Бройне вдясно отиде за Фил Фоудън. Англичанинът стреля с левия крак, но топката бе отбита и дойде корнер за "гражданите". В 30-ата минута гостите стигнаха до нов ъглов удар. Де Бройне центрира топката от ъглов удар за Родри. Той избяга на Гилбер и с глава прониза Ниланд.

Джон Стоунс направи комична грешка в 40-ата минута, а топката бе центрирана отляво към Али Самата. Танзанийският нападател на Вила стреля с глава и не остави никакви шансове на Браво – 1:2.

В 53-ата минута пък топката бе центрирана след фаул в наказателното поле на Вила. Тя бе изчистена напред, а Фил Фоудън стреля, но ударът профуча край левия старничен стълб на Ниланд. Манчестър Сити продължи да владее сериозно топката на "Уембли", а ситуации за Астън Вила нямаше, след като "гражданите" просто не даваха кълбото на съперника, който да създаде нещо сериозно. 

В 74-ата минута Ниланд направи страхотно спасяване след удар с глава на Родри и прати топката в корнер. Седем минути по-късно щурм към вратата на Астън Вила се оформи. Бернардо с топката напредна отляво и достави за Серхио Агуеро, който стреля от въздуха с десния крак, но край вратата на Ниланд. След ножичния удар на аржентинеца пък Мат Таргет се хвърли на шпагат да блокира опита му, но десният му крак спря в крака на Кун Агуеро, което му донесе много болка. Две по-късно Агуеро бе сменен от Габриел Жезус.

Бирмингамци пропуснаха страхотна възможност за изравняване в 88-ата минута. Тогава бранителят Бьорн Енгелс бе намерен след центриране от корнер и отправи удар с глава. Клаудио Браво реагира страхотно и изби топката в гредата, след което я улови.

Стартовите състави на двата отбора:

Астън Вила: Ниланд – Гилбер, Енгелс, Мингс, Таргет, Дъглас Луис – Накамба, Елмохамади, Грийлиш, Ел Гази – Самата

Манчестър Сити: Браво – Уокър, Стоунс, Фернандиньо, Зинченко – Родри, Гюндоган, Фоудън – Давид Силва, Стърлинг, Агуеро